FRENCH RING

French Ring je hitra, intenzivna in zelo težka kinološka športna disciplina. Potrebuje posebnega psa, vzgojenega za ta šport in še bolj posebnega in dediciranega vodnika. Šport združuje izkušene navdušence z delom s psmi in nove lastnike, ki se veselijo novih dogodivščin s svojimi psmi. Kot pove že naslov, je French Ring šport, ki izhaja iz Francije. Vključuje različne vaje tako v poslušnosti kot tudi v obrambi. Sestavljen je iz začetnega testa temperamenta, ki prikazuje ali ima pes pravilen psihološki in fizični profil primeren za ta šport. Po tem testu/preizkusu, ki se imenuje CSAU ali Certificat de Sociabilité et d’Aptitude à l’Utilisation (Potrdilo o socializiranosti in sposobnosti za delo) je potrebno opraviti še Brevet, preden lahko pes in vodnik napredujeta na naslednje tri ravni tega športa: French Ring 1, 2, in 3. Kot pri večini športov, višja kot je stopnja, težje jo je zaključiti.

Brevet sestavlja 15-minutna rutina, ki vključuje nekaj osnovnih vaj iz poslušnosti in obrambe. Stopnje 1-3 so bolj poslušnost in obramba. Verjetno ste seznanjeni s poslušnostjo, vključno z vajami poleg in agility skoki. Vendar pa pri French Ring, vaja poslušnosti pomeni tudi zavrnitev vržene hrane brez prisotnosti vodnika, spremembe pozicij (sedi, prostor, stoj) z vodnikom na razdalji, in širše skoke in palisade. Poslušnost v French Ringu običajno zahteva bolj telesno pripravljenega psa, kot pa običajna vaja poslušnosti. Te težke vaje poslušnosti lahko doseže večina psov, obramba je tista, ki zahteva posebno spretnost.

French Ring šport izvajajo vodnik, pes in agresor (marker). Marker je oseba, ki nosi zaščitno obleko, ki ga varuje pred ugrizi psa. Namen French Ringa je testiranje primernosti psa za obrambo in zaščito. Vojaški in delovni psi so naučeni, da ugriznejo slabega človeka. Psi, ki se usposabljajo v tej disciplini (kot tudi v drugih obrambnih kinoloških športih) in se uporabljajo v realnih scenarijih, prihajajo iz let selektivne vzreje, da se zagotovi, da so to psi, ki so sposobni biti uporabni v teh zahtevnih položajih.

Faze obrambe vključujejo različne vaje, ki jih morata pes in vodnik pravilno izvesti.

  • V eni od vaj gre za zaščito vodnika. V tem primeru pes hodi ob vodniku, pri tem pa skrbno gleda markerja. Ko marker udari vodnika, pes ugrizne. Pes mora spustiti vabo na ukaz in vodnika varovati, tako da laja. V nekaterih primerih se pes pošlje v napad, nato pa se ga preden ugrizne, odpokliče. Kot si lahko predstavljate, se tega ukaza ne da izvršiti z lahkoto.
  • V drugem scenariju mora pes ugrizniti markerja, ko le-ta strela nanj (slepe naboje) in tako pokazati pogum proti pokom iz pištole.
  • Ena izmed najbolj ikoničnih rutin pa je varovanje predmeta brez prisotnosti vodnika. Pes mora predmet (običajno košarico) obvarovati pred markerjem, ki jo poskuša ukrasti. Markerja mora ugrizniti, samo če se ta približa predmetu na 1m in ga spustiti, ko se želi umakniti, in se vrniti v pozicijo varovanja predmeta – vse to brez vodnikovega ukaza.