IPO

Schutzhund je nemška beseda za obrambnega psa. Schutzhund je bil ustanovljen v Nemčiji leta 1800. Takrat se je nemški policist imenoval “Schutzmann” in njegov K9 “Schutzhund”. Prüfungs Internationale Ordnung (IPO) je mednarodni test uporabnosti in obrambe za delovnega psa, ki jo je določila Mednarodna kinološka zveza (FCI) in velja od 1. januarja 2003. IPO se deli v težavnostne razrede IPO 1, IPO-2, IPO- 3, IPO-FH . IPO se včasih poimenuje samo kot IP.

V osnovi je šport primeren za vse delovne pasme, danes pa v tem športu prevladujejo predvsem nemški ovčarji in belgijski ovčarji (malinois), poleg njih pa vidimo lahko tudi nemške bokserje, rotvajlerje, velike šnavcerje, airdealske terierje… K samemu izpitu pa lahko pristopi tudi pes brez rodovnika.
Lastnosti psa, potrebne za izvajanje IPO športa so: želja po delu in sodelovanju z vodnikom, inteligenca, pogum, vztrajnost in obrambni nagon. Zaradi zgoraj omenjenih lastnosti tudi vsi psi znotraj delovnih pasem niso primerni za ta šport. Nesamozavestni in boječi psi ter psi s slabimi nagoni niso primerni za šolanje IPO-športa.

Sledenje običajno poteka na odprtih prostorih kot so polja ali travniki. V tej disciplini polagalec postavi sled, tako da hodi od začetne startne točke v ravni liniji, naredi kljuko v desno ali levo in nadaljuje v ravni liniji. Število linij in kljuk je odvisno od posamezne stopnje. Vodnik pripelje navezanega psa na začetek sledi in ga pusti, da samostojno sledi stopinjam in nakaže predmet, ki ga je predhodno tam pustil polagalec. Pri delu se ocenjuje natančnost psa in njegova volja do sledenja. Čas je omejen in je odvisen od IPO težavnostne stopnje.

Poslušnost se izvaja na poligonu v paru z drugim psom. Je zelo tehnična disciplina, kjer pes izvaja vaje po točno določenem zaporedju. Vaje so sestavljene iz osnovne vodljivosti, vaj v gibanju sedi, prostor in stoj, vaj prinašanja, vaje naprej in odlaganja. Za najvišje ocene mora pes pokazati voljo do sodelovanja in dela, sproščenost, hitrost in natančnost. Naloge glede na stopnjo IPO postajajo vedno težje. Obstaja vrsta vaj, ki jih morata pes in vodnik kot sinhroni tim opraviti, da dobita dovolj točk za uspešno opravljen izpit ali napredovanje v tekmi.  Ocenjuje se tudi vključenost psa in ali to počne z veseljem.

Obramba velja za najatraktivnejšo disciplino v IPO športu in tudi nekakšno merilo za zmožnost izvajanja tega športa. Psi neprimerni za izvajanje vaj obrambe ne morejo sodelovati v tem športu. Obramba je preizkus poguma in odločnosti psa nasprotovati markerju. Pri delu se ocenjuje energičnost in odločnost pri izvajanju vaj, mirnost ugriza in upoštevanje navodil vodnika. Ta faza je bila prvotno razvita kot fitnes test za pasmo. Sčasoma se je spremenila v svetovni šport. Kot v primeru disciplin sledenja in poslušnosti, delo v obrambi postane težje z vsako IPO stopnjo. Sodniki ocenjujejo tudi vodnikovo sposobnost nadzorovanja agresije psa.

Besedilo prirejeno po zapisu Maje Orešnik  za KD Domžale.

Pravila Mednarodne kinološke zveze za IPO šport si lahko preberete tukaj.