MONDIORING


Mondioring je v Sloveniji malo znana disciplina, ki pa sodi med elitna tekmovanja šolanih psov. Najbolj je razvita v Belgiji in Franciji, od koder tudi izhaja. Osnove mondioringa sicer predstavlja šolanje psov v policijskih in vojaških veščinah, a so svetovna prvenstva povsem civilna. Mondioring poudarja brezpogojno vodljivost in poslušnost psa ter uporabnost psa v predvidljivih, pa tudi izjemnih življenjskih situacijah. Psi se morajo izkazati v poslušnosti, skokih in obrambi, pri čemer vse vaje izvajajo brez povodca in ovratnice, vodnik pa jih vodi le s svojim glasom oz. piskom piščalke.

Ta kinološka športna disciplina je podobna usposabljanju in delu policijskih psov. Uspešna in hitra izvedba tekmovalnega dela psa zahteva intenzivno usposabljanje, disciplino in popolno pasjo poslušnost. Kar šteje tukaj, ni le moč, volja za boj in pogum, agility, skakanje in iznajdljivost, ampak predvsem disciplina vodnika in disciplina psa. To ni šport za vsakega psa in njegovega vodnika. Zahteva popolno kombinacijo tako absolutne poslušnosti kot predanosti psa vodniku.

Mondioring je šport za obrambne pse. Pravila te kinološke športne discipline so preprosta in pravzaprav stara kot svet. Dolgo časa so bili psi usposobljeni, da so se držali svojega lastnika in ga ščitili. Tako kot večina obrambnih športov za pse ima Mondioring tudi vrsto vaj, ki jih morata vodnik in pes izvajati v več kategorijah poslušnosti, vključno z agilityjem (skoki), obrambo in pokorščino. Na nivoju Mondioring III je skupno 17 vaj, ki se nadaljujejo ena za drugim brez odmora, kar traja približno 45 minut. Mondioring sestavljajo trije deli, ki si vedno sledijo v istem zaporedju:

  1. poslušnost,
  2. skoki,
  3. obramba.

Poslušnost v Mondioringu temelji na stalni pripravljenosti in razpoložljivosti psa, s poudarkom na učinkovitosti nadzora nad njim, kljub prevladujočemu razpršenju (pes ni ob vodniku in je prost). Skoki v Mondioringu so namenjeni preverjanju fizične zmožnosti in pripravljenosti psa. Obramba je namenjena preverjanju, ali pes lahko dokaže sposobnost nadzora nad situacijo in zaščiti svojega vodnika. V Mondioringu je pes vedno brez povodca in ovratnice, kar je izredno zahtevna in težka naloga, zato mora pes imeti popoln značaj in biti popolnoma usposobljen. Zahteva in ocenjuje se učinkovit nadzor vodnika nad psom.

Več o FCI pravilih kinološke športne discipline Modioring, si lahko preberete tukaj.

MONDIORING 1